• We houden onszelf voor de gek

  Wat betreft smaak kun je niet altijd op je tong en neus vertrouwen. Je tong kent namelijk maar vijf basissmaken: zoet, zuur, zout, bitter en umami (een hartige smaak, te vergelijken met vlees en champignons). Echter is de smaak die je daadwerkelijk ervaart niet altijd zo simpel als het lijkt. Gebleken is dat er een aantal verrassende factoren zijn die je smaakzin zintuig een beetje voor de gek houden…

  1. Taal
  We verkiezen met zijn allen gerechten die speciaal omschreven staan boven simpele benamingen. Willen we niet allemaal ‘sappige Italiaanse zeevruchten filet’ in plaats van gewoon ‘zeevruchten filet’?

  2. Keukengereedschap
  Lepels die gemaakt zijn van koper of zink zouden een schijnbare zoute smaak afgeven aan het eten. Er wordt nog onderzocht hoe dit kan helpen mensen minder zout te laten eten.

  3. Temperatuur
  Ga maar na, wanneer bijvoorbeeld je biertje warm wordt smaakt het meer bitter (en vies). Koudere ham smaakt zouter..

  4. Kleur
  Tijdens een onderzoek bleek 48% van de deelnemers frisdrank in een blauw glas meer als dorstlessend te ervaren dan in ander gekleurde glazen. Waarschijnlijk is dit wegens de associatie van koud bij blauw.

  5. Omgeving
  Mensen werden gevraagd om (iedere keer dezelfde) Scotch whisky te beoordelen in drie verschillende ruimtes. De eerste ruimte bijvoorbeeld rook naar gras en hoorde je blatende schapen op de achtergrond. Het is dus geen verrassing dat in deze ruimte de Scotch whisky als ‘grasachtig’, ‘zoet’ en ‘houtachtig’ werd omschreven.

  6. Verwachtingen
  Na onderzoek bleken Franse wijnobers de wijn uit een dure fles lekkerder te vinden dan uit een goedkopere fles. Klinkt logisch, echter was de wijn in deze flessen in beide gevallen dezelfde.

  7. Herinnering
  Wanneer je een leuke herinnering oproept over het eten van groenten, zul je de groente als lekkerder ervaren en zelfs een grotere portie nemen.

  Log in om te reageren

  Login via facebook
prev next